Aranygaluska - (telefon)makróban :) |
Tésztához:
- 400 g liszt
- 1 egész tojás
- 40 g cukor
- 10 g élesztő
- 1 dl langyos tej
- 40 g olvasztott vaj
- csipet só
- 80 g darált dió
- 80 g cukor
- + 40-50 g olvasztott vaj
Elkészítés:
- Az élesztőt 1-2 kávéskanál cukorral 1 dl langyos tejben felfuttattam.
- A tojást a cukorral elkevertem.
- A lisztet egy nagy tálba szitáltam, hozzáadtam egy csipet sót. Közepébe mélyedést csináltam, amibe beleöntöttem a felfuttatott élesztőt és a tojásos cukros keveréket.
- A félig eldolgozott tésztához hozzáadtam a 40 g olvasztott vajat. Ha szükséges, adjunk hozzá még langyos tejet, vagy vizet (én még 5-6 ek. vizet tettem hozzá). Kb. 10-15 percig dagasztottam.
- Letakarva, langyos helyen jól megkelesztettem. (Sütőben kelesztő fokozat = 40°C-on, alsó melegítés; kb. 1 órán át)
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam. 1 cm vastagra kinyújtottam és 2 cm-s átmérőjű kerek tészta szaggatóval kiszúrtam.
- A csatos tortaformát javaslom, én ezt vajaztam ki, és szép sorjában rakosgattam bele a "fánkocskákat", melynek oldalait olvasztott vajba mártottam (így nem ragadtak össze és könnyedén szét tudtam választani a tálalásnál).
- Minden sor közét meghintettem a cukros-darált dióval + a tetejére is szórtam.
- Langyos helyen újból megkelesztettem a tésztát (Kb. 30 percen át 40°C-on, alsó melegítéssel).
- Majd "lassú tűznél" = légkeveréses (+ alsó láng) funkcióval 180°C-on kb. 20-25 percig arany barnára sütöttem. Amint elkészült, levettem róla a csatos formát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése