2011. december 19., hétfő

Mézes puszedli

Picit átvariáltam mama receptjét, de a lényeg ugyanaz. Ez tipikusan az a fajta mézes puszedli, amelyik először puha, majd megkeményedik és végül újra megpuhul. Mi így szeretjük! :)

Mézes puszedli
Hozzávalók:
  • 600 g liszt (100g világos rozsliszt, 500g finomliszt)
  • 280 g méz
  • 180 g nádcukor
  • 100 g vaj
  • 4 tojás
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek kakaópor
  • 2 késhegynyi szódabikarbóna
  • + dió a tetejére
  • + 2 tojássárgája a megkenéshez

Elkészítés:
  1. A mézet, a cukrot és a vajat gőz felett összeolvasztom.
  2. A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát, a fűszereket és a kakaóport.
  3. A mézes keverékhez adom a tojásokat, robotgéppel jól elkeverem. Majd folytonos kevergetés közben kanalanként hozzáadom a lisztet. Az utolsóknál már nagyon nehezen megy a keverés, így annak érdekében, hogy ne égessük le a robotgépünket, váltsuk át a fejeket dagasztóra.
  4. A tálat lefedem celofánnal és minimum 1 napot pihentetem a hűtőszekrényben.
  5. Pihentetés után kb. fél cm vastagságúra nyújtom a tésztát és kiszaggatom. 
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megkenem tojássárgájával és 1-1 diót teszek a tetejére.
  7. Előmelegített sütőben 200°C-on (légkeverés funkcióval) 8-10 percig sütöm.
  8. Miután kihűlt fémdobozba teszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése