2013. február 19., kedd

Zöldborsós árpagyöngy

Zöldségfasírt és hal mellé is nagyon jó, de ehetjük magában is. Mi ezutóbbit választottuk. Megszórtuk a végén egy kis sajttal és karikákra vágott póréhagymával, majd degeszre ettük magunkat. :) Tavasz közeledtével friss petrezselymet és/vagy snidlinget / újhagymát ajánlanék a végén hozzákeverni a póréhagyma helyett.

Hozzávalók:
  • 250 g árpa / más néven: gersli
  • 1,5 bögre víz (1 bögre = 2,5dl)
  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 tk só
  • bors 
  • kevés olaj
  • póréhagyma
Elkészítés:
  1. Folyó víz alatt mossuk meg az árpát. Majd hagyjuk lecsöpögni. Közben vágjuk apróra a hagymákat.
  2. Egy kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat. 
  3. Hozzáadjuk az árpát  és addig kevergetjük, amíg az árpaszemek olajossá nem válnak. Ekkor hozzáadjuk a sót és megborsozzuk.
  4. Felöntjük egy bögre vízzel, jól átkeverjük és lefedjük. Miután forrni kezd, takarék lángra tesszük és kb. 15 perc múlva a maradék vizet is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg az árpa szemek puhák nem lesznek.
  5. Ha friss borsót használunk, forrástól számított 20 perc után adjuk az árpához. Ha konzervet, akkor a legvégén keverjük hozzá a póréhagymával együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése