2013. február 18., hétfő

Sütőtökös sütemény

Már nagyon régóta szerettem volna készíteni egy sütőtökös süteményt. Most elérkezett az ideje. Szerintem finomabb, mint a répás süti. Fogyasszátok egészséggel! :)

Hozzávalók:
  • 450 g sült sütőtök (héjától megtisztítva)
  • 200 g liszt (100g teljeskiőrlésű rozsliszt, 100g világos rozsliszt)
  • 100 g méz
  •   20 g barnacukor
  • 1 csomag = 12 g vaníliás cukor
  • 70 g durvára aprított dió
  • 50 g mazsola
  • 2 tojás
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet só
  • 4 cl olaj
  • 1 tk citrom leve
  • 1/2 csomag = 6 g sütőpor

Elkészítés:
  1. A negyedekbe vágott sütőtököt 200°C-on kb. 1 óra alatt puhára sütjük.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, a sót, a fahéjat és a durvára aprított diót.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a citromlével kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral és a mézzel addig verjük, amíg ki nem világosodik és jó habos nem lesz. A végén hozzákeverjük az olajat.
  4. A tököt villával jó alaposan összetörjük, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és hozzá keverjük a cukros tojáshoz. 
  5. A tökös masszát hozzákeverem a liszthez, majd a végén óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habját. 
  6. Ebből egy galuska állagú tésztát kapunk, amit egy 20x20-as tepsibe öntünk.
  7. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-30 percig szép barnásra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol jól átsült-e a tészta.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése