2012. december 20., csütörtök

Klasszikus diós és mákos bejgli

Nagymamám annak idején a bejlgi tésztáját a Váncza féle Pozsonyi dióskürtös (kifli) receptje alapján csinálta. Gondoltam én is kipróbálom. Az a hír járja, hogy ez a fajta tészta nem szárad ki olyan hamar és nincs annyi vesződség vele, mint a kelt tésztával. A lényeg, hogy finom legyen, mert akkor kiszáradni sem lesz ideje. :)

Hozzávalók:
  • 450 g liszt (225g világos rozsliszt 225g finomliszt)
  • 150 g vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 egész tojás
  • 50 g cukor (30g méz, 20g cukor)
  • kevés tejföl (ez kb. 2 ek; fél pohár lehet) (kefír)
  • + 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
  1. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. 
  2. Majd nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, ami kb. fél cm vastagságú legyen. 
  3. Kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel a tésztát. 
  4. Helyezzük kivajazott sütőlapra, kenjük meg kétszer tojássárgájával és forró sütőben süssük szép barnára.

Töltelékek

Diós #1:
300 g darált dió
200 g porcukor
100 g babapiskóta
100 g mazsola
1 citrom reszelt héja
3 dl víz

Elkészítés:
3 dl vízből és cukorból szirupot készítünk. Nem kell forralásig hevíteni. Hozzáadjuk a diót, jól elkeverjük és a tűzről levéve hozzáadjuk a citromhéjat is.

Diós #2: (1 rúdnyi adag)
180 g darált dió
150 g cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
50 g mazsola
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A cukort 1 dl tejben elkeverünk, hozzáadjuk a diót és a mazsolát, majd tölteléksűrűre főzzük. Legvégül hozzákeverjük a citrom héját.

Mákos: (2 rúdnyi adag)
300 g darált mák
200 g cukor (80 g méz, 90 g cukor)
100 g mazsola
3 dl tej
1 cs vaníliás cukor
50 g gríz
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a grízt, a darált mákot és a mazsolát. A cukrot és a citrom héjat utoljára keverjük el benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése