Hozzávalók:
- 450 g liszt (225g világos rozsliszt 225g finomliszt)
- 150 g vaj
- 1 csomag sütőpor
- 2 egész tojás
- 50 g cukor (30g méz, 20g cukor)
- kevés tejföl (ez kb. 2 ek; fél pohár lehet) (kefír)
- + 1 tojássárgája a kenéshez
- Gyúrjuk össze a hozzávalókat.
- Majd nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, ami kb. fél cm vastagságú legyen.
- Kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel a tésztát.
- Helyezzük kivajazott sütőlapra, kenjük meg kétszer tojássárgájával és forró sütőben süssük szép barnára.
Töltelékek
Diós #1:
300 g darált dió
200 g porcukor
100 g babapiskóta
100 g mazsola
1 citrom reszelt héja
3 dl víz
Elkészítés:
3 dl vízből és cukorból szirupot készítünk. Nem kell forralásig hevíteni. Hozzáadjuk a diót, jól elkeverjük és a tűzről levéve hozzáadjuk a citromhéjat is.
Diós #2: (1 rúdnyi adag)
180 g darált dió
150 g cukor
1/2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
50 g mazsola
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A cukort 1 dl tejben elkeverünk, hozzáadjuk a diót és a mazsolát, majd tölteléksűrűre főzzük. Legvégül hozzákeverjük a citrom héját.
Mákos: (2 rúdnyi adag)
300 g darált mák
200 g cukor (80 g méz, 90 g cukor)
100 g mazsola
3 dl tej
1 cs vaníliás cukor
50 g gríz
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a grízt, a darált mákot és a mazsolát. A cukrot és a citrom héjat utoljára keverjük el benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése