2012. december 18., kedd

Marcipános mogyorós-mandulás háromszög

Ez az édesség szerintem az egyik gyerekkori karácsonyi süteményünk továbbfejlesztett változata. Annyi különbséggel, hogy abban vastagabb volt a marcipán réteg és a tetején a mogyorós-mandulás massza helyett vastag csokoládé réteg volt, benne rengeteg színes kis cukorkával. :) Ez viszont egy valóságos isteni finomság, ami ráadásul nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető! :)

Hozzávalók:

 - Tésztához -
  • 220g liszt
  • 150g vaj
  • 75 g cukor
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
- Töltelékhez -
  • 250g marcipán
  • 5 ek sárgabarack lekvár
- Masszához -
  • 2 ek. víz
  • 40g  cukor
  • 80g méz
  • 100g vaj
  • 1 csipet só
  • 200g apróra vágott mogyoró
  • 200g apróra vágott mandula
  • 5 ek sárgabarack lekvár 
- Bevonathoz -
  •  200g étcsokoládé
Elkészítés:
  1. Először is keverjük össze a lisztet a sütőporral és egy csipet sóval. A közepébe csináljunk egy kis krátert, amibe öntsük bele a cukorral felvert tojást. A vajat apró darabokban szórjuk a tojás köré és mindezt keverjük össze sima tészta állagúvá. Gyúrjuk össze golyó alakúvá, tegyük fóliába és hagyjuk pihenni, kb. 2-3 órán át a hűtőszekrényben.
  2. Közben elkészítjük a masszát: a vajat lassú tűz mellett a cukorral és egy csipet sóval összeolvasztjuk, majd a lángról levéve hozzákeverjük a mézet, az apróra vágott mogyorót és mandulát.
  3. Miután letelt a pihenő idő, a tésztát belisztezett gyúródeszkán 40x30cm-s tepsi méretűre nyújtjuk. Majd helyezzük a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe. A marcipánt 2 celofánréteg között (hogy ne tapadjon a sodrófához) akkorára nyújtjuk (40x30cm), amekkora a tésztánk.
  4. A tésztát megkenjük baracklekvárral, ráhelyezzük a marcipán réteget és egyenletesen rákenjük a mogyorós-mandulás masszát.
  5. Előmelegített sütőben (középső sínen), 180°C-on 15-20 percig süssük. Miután megsült, óvatosan vegyük ki a tepsiből (pl. egy nagyobb deszkára) és 5x5 cm-s négyzetekre vágjuk fel, amit átlósan vágjunk háromszögekké.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak ez után mártsuk széleiket olvasztott csokoládéba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése