2009. február 7., szombat

Kuglóf

Valamikor november végén tartottunk pizsi-partyt a csajokkal, ennek apropójaként sütöttem kuglófot. Természetesen kakaó is járt hozzá!

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg mascarpone
  • 20 dkg + 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg durvára aprított mandula / dió
  • 0,75 dl tej
  • 20 dkg nagyon durvára vágott étcsokoládé
  • 1 csipet só
  • rumba áztatott mazsola (érzésre)
  • 3 ek kandírozott narancshéj (érzésre)
Előkészületek:
1. Vágjuk durvára a mandulát/diót
2. Vágjuk mogyorónyi nagyságú kockákat a csokoládéból.
3. Válogassuk ki és tisztítsuk meg (pl. a száraktól) a mazsolát. Áztassuk rumba (kb. 0,5 cl-be).
4. A narancshéjat később reszeljük le. Kerüljön közvetlenül a tésztába, így addig sem szárad ki..

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a durvára aprított mandulát vagy diót.
2. A vajat/margarint a mascarponéval, 20 dkg cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval krémesre keverjük. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat.

3. A lisztes keveréket és a tej egy részét (0,5 dl) váltogatva a krémes masszához keverjük.
4. Mielőtt a formába öntenénk, keverjük a tésztába a reszelt narancshéjat, a 2-3 marék rumba áztatott mazsolát (érzésre/ki mennyire szereti), a 3 ek kandírozott narancshéjat (érzésre), és 2 marék durvára vágott étcsokoládét.
5. A tészta 2/3 részét (a margarinnal kikent / szilikon) kuglófformába öntjük.

6. A kakaóport a maradék (5 dkg) cukorral és tejjel (0,25 dl) a tészta másik részébe dolgozzuk.
7. Beleforgatjuk a maradék csokoládét. Villával márványosra keverjük.

8. Előmelegített sütőben 175°C-on kb. 50 percig sütjük.


Megjegyzés:
  • Szerintem a mascarpone helyett bármilyen natúr, friss sajt/krémsajt/cottage cheese jó helyettesítő.
  • Lazábbá tehető a tészta, ha külön-külön verjük fel a tojás sárgáját, ill. fehérjét.
  • Ha nem kapsz mandulát, tehetsz a kuglófba diót, vagy mogyorót.
  • A kandírozott narancshéj elhagyható, de a tecsóban lehet kapni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése