2009. február 15., vasárnap

A mexikói

Hozzávalók:
  • 2 ek olaj
  • 2 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 paradicsom
  • 1 zöld húsú paprika
  • 1 ek vörösborecet
  • 1 tk cukor
  • 1/2 tk őrölt chilipor
  • 37,5 dkg kukorica
  • 12,5 dkg tortilla/nachos chips
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 2,5 dl tejföl
  • metélőhagyma (érzésre)
Előkészületek:
  • Vágjuk apróra a hagymát
  • Nyomjuk össze a fokhagymát
  • Paradicsom hámozás: Késsel vágjuk be a paradicsomot, tegyük kb. 10-20 másodpercre forró, lobogó vízbe, majd vegyük ki a vízből és hámozzuk meg.
  • A meghámozott paradicsomokat vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra
  • Magozzuk ki a paprikát és vágjuk apró darabokra.
  • Csepegtessük le a kukorica konzervet
  • Reszeljük le a sajtot
  • Vágjuk apróra a metélőhagymát
  • Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
1. Egy mély serpenyőben hevítsük fel az olajat. Tegyük bele a lila hagymát és a fokhagymát. Közepes lángon pirítsuk kb. 3 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, az ecetet, a cukrot és a chilit. Fedő nélkül főzzük 6-7 percig, vagy amíg a paradicsom megpuhul és a leve elpárolog. Adjuk hozzá a kukoricát és főzzük még kb. 3 percig.
2. Tűzálló tálba rakjunk le 1-1 réteg chipset (+ a tál oldalába), mártást és sajtot. Addig rétegezzük, amíg tart a szósz, legfelülre sajt kerüljön.
3. A tetejét locsoljuk meg tejföllel és fedő nélkül 15 percig süssük.
4. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával.

Mexikói
Megjegyzés:
  • Aki nem akar szórakozni a paradicsom hámozással, az nyugodtan vehet hámozott paradicsom konzervet.
  • Én nem szoktam megvárni, amíg teljesen elpárolog a paradicsom leve, így legalább szaftosabb lesz.
  • Tovább fokozhatjuk az ízélményt, ha egy konzerv vesebabot adunk hozzá. Természetesen ezt is csepegtessük le. A kukoricával egy időben adható a szószhoz.
  • Zöld húsú paprika helyett, vagy ráadásként piros húsú paprikát is használhatunk/tehetünk a szószba.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése